Qom ut

23-29 augusti 2021

Bli medlem för 50, 100, 150 kr/år. Betala efter förmåga.

Betala via Swish 123 257 155 2 eller bankgiro 121-1374.

Program

Samtliga aktiviteter sker i enighet med regler och rekommendationer gällande corona.

Hela veckan

Pride på Jönköpings läns museum

Under årets Qom Ut är våra verkstäder fyllda med färgglada material och DIY-tips. Här gör du dina egna vimplar och flaggor. Smycka ditt hem eller ta med till paraden! Se även minifredag digitalt där vi utifrån våra samlingar skapar med Pridetema. I utställningarna Kampen i Tiden och Normstorm kan du inspireras av konst skapat för ett mer inkluderande samhälle. Tillsammans skapar vi glädjespridare!

Jönköpings läns museum

Arrangör: Jönköpings läns museum, Jönköpings kommun

Läs mer här

Aktuella boktips på biblioteken

Alla bibliotek i Jönköpings kommun plockar fram sina bästa boktips på tema HBTQ. Aktuella böcker för alla åldrar. Genom litteraturen kan du fördjupa dina kunskaper och spegla dig i andras berättelser.

Biblioteken i Jönköpings kommun

Arrangör: Jönköpings kommun

Pridetipspromenad

Testa dina hbtq- och litteraturkunskaper i den årliga pridetipspromenaden. Stadsbiblioteket bjuder in till tipspromenad hela veckan.

Stadsbiblioteket i Jönköping

Arrangör: Jönköpings kommun, Stadsbiblioteket i Jönköping

Möt oss

Under veckan kan ni möta företrädare för Jönköping Qom Ut, Länsstyrelsen i Jönköpings län och Region Jönköpings län.

13:00 - 17:00, tis-fre, Hoppets torg.

Måndag, 23 augusti

Invigning

17.00 Pridemingel i foajen på Spira

Dragsminkning med catwalk

Underhållningen framförs av teatertolvan och med musikalinslag ur musikalen She Loves Me från Spira och gruppen Souland medverkar.

Region Jönköpings län och Jönköping Qom Ut finns på plats.

18.00 Invigningsceremoni med bandklippning och tal

Staffan Aspegren, teaterchef presenterar invigningsceremonin med välkomsthälsning av Mia Isaksson, ansvarig för konferens/events och producent för externa produktioner på spira. Tal av Mia Frisk, regionstyrelsens ordförande, Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län, Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande och Jesper Persson, Jönköping Qom Uts ordförande.

Anna Åkesson sjunger Pridelåten

Musik från musikalen She Loves Me

Teatertolvan ger en show

18:30 Medlemmar ur Sinfoniettan ger en konsert.

19.00 Teater, "Drömmen om regnbågen"

Teaterföreställning Drömmen om regnbågen med Anna Bromee på Caféscenen (gratis, men du behöver boka biljett via Spiras biljettkassa!)

Invigningen är ett samarrangemang mellan Jönköping Qom Ut, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Region Jönköpings län och Smålands Musik och Teater.

Tisdag, 24 augusti

Föreläsning: Demokrati- och hatbrott: hotet mot det fria ordet och rätten att vara sig själv

Vad är skillnaden mellan ett demokratibrott och ett hatbrott? Hur arbetar polisen med hatbrott och hur ser verkligheten ut för HBTQIA-personer och andra minoritetsgrupper idag?
Lyssna till föreläsningen ”Demokrati- och hatbrott: hotet mot det fria ordet och rätten att vara sig själv”. Föreläser gör personal från polisregion syds demokrati- och hatbrottsgrupp som arbetar med demokrati och hat till vardags.
Föreläsningen kommer ge en ökad förståelse för utsattheten som personer som inte tillhör normen lever med dagligen, vare sig det handlar om normer kring etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller könstillhörighet. Den kommer också ge en inblick i polisens arbete som HBTQ-strategisk myndighet.
I slutet på föreläsningen kommer det finnas möjlighet att ställa frågor.

10:30-12:00, Digitalt

Arrangör: Polisen Jönköping, Jönköping Qom Ut

Visa evenemanget på Facebook

Föreläsning: Om hon hade varit en man

Våld i kvinnors samkönade relationer har i såväl svenska som internationella undersökningar visat sig vara ungefär lika vanligt som mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Ändå är det få av dessa kvinnor som söker stöd hos myndigheter eller ideella organisationer. Mot bakgrund av detta skrevs boken Om hon varit man; för att erbjuda yrkesverksamma en kunskapsfördjupning om kvinnors våld mot kvinnor, och därmed en möjlighet att tillgodose ett gott bemötande och en inkluderande verksamhet.

Under Qom Ut veckan kommer Cecilia Simander, Uppsala kvinnojour, att föreläsa kring detta ämne.

17.00 Online

Arrangör: Länsstyrelsen i Jönköpings län, Uppsala Kvinnojour, Jönköping Qom Ut

Visa evenemanget på Facebook

Föreläsning Regnbågsblod/Regnbågshjärtan

Regnbågshjärtan är en stiftelse som arbetar för att belysa olika hälso- och sjukvårdsfrågor ur ett HBTQ+perspektiv. Stiftelsen skapar opinion i olika samhällsfrågor och vill sprida kunskap.
Stiftelsen grundades ur initiativet Regnbågsblod som kämpar för en kunskapsbaserad blodgivning. På grund av förlegade principer utan medicinsk grund utesluts många individer att ge blod trots återkommande larm om blodbrist från landets blodcentraler.
Varmt välkommen till en digital föreläsning där stiftelsen berättar mer om sitt arbete och drivkrafterna bakom engagemanget!

19:00, Digitalt

Arrangör: Stiftelsen Regnbågshjärtan, Jönköping Qom Ut

Visa evenemanget på Facebook

Onsdag, 25 augusti

Föreläsning: Håkan Karlsson

Hbtqi och normer i allmänhet och heteronormen i synnerhet och hur den påverkar oss alla oavsett vem vi är ❤️🧡💛💚💙💜

18.00-19:00, Fokus, stadsbiblioteket och online

Arrangör: Jönköping Qom Ut

Visa evenemanget på Facebook

Föreläsning: Crip and proud

Föreläsningen kommer utifrån personliga berättelser synliggöra hur funktionsmaktsordningen fungerar i relation till kroppen och sexualiteten som förhoppningsvis ger inspiration till politik och aktivism.
Tobias Holmberg är funkisaktivisten som är med på blockader mot utvisningar, lanserar begreppet funkofobi till Svenska akademiens ordlista och klär av sig naken i sociala medier. Holmberg har tidigare arbetat som bland annat projektledare för Sex i rörelse hos RFSU Stockholm.
Föreläsningen teckenspråkstolkas.

18.00-19:00, Barnarpsgatan 19

Arrangör: Vänsterpartiet Jönköping

Visa evenemanget på Facebook

Seminarium: Vill du veta mer om HBTQI?

Digitalt möte med Emma Hult och Malin Skreding Hallgren. Här finns möjlighet att ställa frågor och få diskutera HBTQI-politik med två kunniga personer inom området.

Emma Hult är riksdagsledamot och Miljöpartiets HBTQI-politiska talesperson, Malin Skreding Hallgren jobbar med HBTQI-frågor på Region Jönköpings län.

Mötet är öppet för alla!
Välkomma!

19.00-20:00, online

Arrangör: Miljöpartiet Jönköping

Visa evenemanget på Facebook

Film: Tove

Helsingfors, 1945. Kriget är slut och för Tove Jansson börjar livet igen. Hon hänger sig åt långa festnätter, men också tvivel på sitt konstnärskap. När hon möter teaterregissören Vivica Bandler blir hon blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar: den lilla sagovärld hon skapat för sig själv under kriget börjar växa. Inspirerad av sina verkliga personer börjar hon skriva och måla berättelsen om Mumintrollen, till hela världens stora förtjusning. Tove skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet, och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärskap.

19.00, Jönköping Folkets Bio

Arrangör: Jönköping Folkets Bio, Jönköping Qom Ut

Läs mer här

Torsdag, 26 augusti

Föreläsning: Vad händer i Uganda

Uganda är ett av världens mest homofoba länder och har utöver en mycket stark stigmatisering av HBTQI-personer också hårda fängelsestraff för samkönade relationer och handlingar.
Vi pratar om läget i landet och situationen för HBTQI-personer och de som vågar stå upp för mänskliga rättigheter. Vi tar också tempen hos IMs partners ute i världen i frågor som rör jämställdhet, jämlikhet och HBTQI.

18.00-19:00, online

Arrangör: IMs lokalförening i Jönköping

Visa evenemanget på Facebook

Till föreläsningen (zoom)

After beach

Samling på brunnen 18.30.
Ingen anmälan.

18:30, Brunnen

Arrangör: hbtq-brunnen

Fredag, 27 augusti

Föreläsning: Anton Lundholm

Går det att vara gay och kristen?
Författaren Anton Lundholm har skrivit den självbiografiska berättelsen "Välkommen in i min garderob". Boken är en inbjudan till läsaren att stiga in Antons garderob och få en bild av hans kamp mot sina känslor, och kampen när han kommer ut som homosexuell. Går det att komma ut ur garderoben och samtidigt behålla sin tro?
Välkommen till en föreläsning med Anton på Österängens konsthall fredag 27 augusti kl. 18.00.
"Jag har gjort det så hemtrevligt som möjligt. Precis som andra gaykristna har jag försökt att skapa ett rum som inte känns alltför trångt, som har lite ljusinsläpp, färg på väggarna. Hoppas du ska trivas här. Det är inte stort, men det finns hjärterum."
-UR BOKEN

18:00-19:00, Österängens konsthall och online

Arrangör: Jönköping Qom Ut

Visa evenemanget på Facebook

Lördag, 28 augusti

Vigsel på Rosenlunds herrgård i samband med Jönköping Pride

Den 22 augusti öppnar vi upp Rosenlunds herrgård för alla som vill gifta sig med inramning av Pride-festivalen. Vigselbokningen är öppen
– men glöm inte att ansöka om hindersprövning först!

Herrgården kommer vara pyntad och vi bjuder på mousserande cider och tilltugg i samband med er vigsel. Vår fotograf tar bilder och alla par får en bild hemskickad efteråt. Vi har vittnen på plats för er som inte har egna vittnen med er.

Vi välkomnar alla kärlekspar som vill gifta sig denna dag men ni måste förboka vigseltid. Varje vigsel tar cirka 15 minuter.

Rosenlunds herrgård

Arrangör: Jönköpings kommun, Jönköping Qom Ut

Visa evenemanget på Facebook

Seminarium: Hela Europa ska vara en frihetszon!

Digitalt seminarium där HBT-liberalerna för ett samtal om frihet för hbtqi-personer med inbjudna gäster. Utöver HBT-liberalernas ordförande Carl Otto Engberg som leder samtalet medverkar liberalernas riksdagsledamot Barbro Westerholm och Liberalernas europaparlamentariker Karin Karlsbro.

Länk till seminariet publiceras lördag morgon 28 augusti.

Online

Arrangör: Liberalerna i Jönköpings län

Visa evenemanget på Facebook

Vigsel av Svenska kyrkan

I samband med Jönköpings pridefestival välkomnar vi alla par som vill vigas, förnya sina vigsellöften eller få Guds välsignelse i ett redan ingånget äktenskap.

Planerade vigseltider under dagen: kl.11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. en timme innan vigsel samtalar ni med prästen, väljer musik och texter mm.
Kom ihåg att ta med bådas legitimation och giltig hindersprövning.

För vigsel i Svenska kyrkans ordning krävs att en av parterna är medlem i Svenska kyrkan. Om ingen av parterna är medlem går det att bli medlem på plats innan vigseln.

Vi erbjuder två vittnen och en ring att låna, men det går också bra att ta med egna.

Efter akten bjuder vi på alkoholfritt bubbel och tilltugg.

11:00-16:00, Gräshagskyrkan

Arrangör: Svenska kyrkan Jönköping

Häng med Miljöpartiet

Kom förbi oss i våra lokaler för pyssel och fika. Man kommer kunna göra stafettmålning (den ene målar, sen kommer nästa och fyller på samma bild), bygga sina egna "politiska förslag" med pinnar (som i filmen!) och uttrycka sig i skrift som sedan kommer vara med i ett collage.

Obs! Evenemanget var tidigare planerat att hållas i Rådhusparken, på grund av vädret är det nu flyttat!

11:00-15:00, Kyrkogatan 12

Arrangör: Miljöpartiet Jönköping

Delta i Colors of Asecs

Låt din unika tråd bli en del av Asecs stora väv!

Under helgen 28 - 29 augusti fyller vi centret med extra kärlek. På plats finns Handvävarföreningen med en vävstol. Alla som väver är med och bidrar till ett stort regnbågsalster som hängs upp i taket på Asecs under hösten. Var med och väv för allas rätt och lika värde.

För de yngre finns färgsprakande pysselaktiviteter i anslutning till Panduro, samt Give Aways för hen som hellre pysslar hemma.

Hen för alla, alla för hen.

Hela helgen, Asecs

Arrangör: Asecs

Visa evenemanget på Facebook

Livesändning med premiär av prideparaden

En livesändning fylld med uppträdanden, tal och en sammanfattning av veckan som gått.

Sändningen sänds från Rådhusparken och avslutas med en premiär av den digitala prideparaden.

Konfrensier är Staffan Kolhammar
NBV Sydost presenterar Elwin, som fick en golden buzzer i tv-programmet Talang!
Anna Åkesson uppträder med den officiella pridelåten "Starkare än någonsin" till premiären av prideparaden
Representanter för Jönköping Qom Ut och NBV Sydost håller tal!

15:00 - 15:30 Online

Arrangör: Jönköping Qom Ut, NBV Sydost

Visa evenemanget på Facebook

Söndag, 29 augusti

Regnbågsmässa i Sofiakyrkan

Regnbågsmässa i Sofiakyrkan.

Välkommen till Sofiakyrkan för att fira regnbågsmässa! Peter Wickström leder mässan och Frida Ohlsson Sandahl predikar över temat medmänniskan. Musiker är Claes Sandström & Saad Nabil är solist. Vi vill att alla ska känna sig trygga när de besöker oss, därför kan vi erbjuda 124 sittplatser.

11:00, Sofiakyrkan

Visa evenemanget på Facebook

Delta i Colors of Asecs

Låt din unika tråd bli en del av Asecs stora väv!

Under helgen 28 - 29 augusti fyller vi centret med extra kärlek. På plats finns Handvävarföreningen med en vävstol. Alla som väver är med och bidrar till ett stort regnbågsalster som hängs upp i taket på Asecs under hösten. Var med och väv för allas rätt och lika värde.

För de yngre finns färgsprakande pysselaktiviteter i anslutning till Panduro, samt Give Aways för hen som hellre pysslar hemma.

Hen för alla, alla för hen.

Hela helgen, Asecs

Arrangör: Asecs

Visa evenemanget på Facebook